12 Nisan 2011

Wasabi soslu sebzeli karides ve pirinç.

Selamlar.

Uzun aralıklı yayınlar yapıyor olmama alışmış olduğunuzu düşünüyorum, malum öğrenci hayatı olunca sınav haftaları yoğun geçiyor bayağı. Sunduğum tariflerin de biraz sıradışı olmasına uğraştığım için seçicilik önemli hale geliyor, bu da yayınlanan tarifler arasındaki vakti uzatıyor haliyle.

Bu sefer ilk merakım ve üzerinde doğaçlamalar yapmayı çok sevdiğim bir mutfak olan Uzakdoğu mutfağı tarzında bir tarif denedim, umarım beğenirsiniz.

Tarife geçmeden önce bazı noktaları belirtmekte fayda görüyorum. Öncelikle wasabi, Japon bayırturpu denilen (tam olarak kelime buna karşılık geliyor aslında) bir sebzeden hazırlanan bir sosa verilen isim. Çok acı bir sos olduğu için de dikkatli kullanmakta fayda var, zira "Ben acıya alışkınım, ne olabilir ki?" diyen pek çok kişiyi perişan etmişliği mevcut. Kabak, bayırturpu ve hardal bitkisiyle aynı aileye dahil olduğu için acısı bizim alıştığımız biber acısındansa hardala daha yakın, bu sebeple de dil yerine burun ve üst solunum yollarını daha fazla etkiliyor. Bu uyarımı dikkate almayanlara şimdiden geçmiş olsun diyor, acıyı alması için su içmek yerine ekmek içi ve domates yemelerini öneriyorum. =)

İkinci olarak, ben yemeği pişirirken ünlü wok tavamı kullandım ancak siz bu yemeği normal tavada sote usulü de yapabilirsiniz. Pişirme süresi biraz daha uzayacaktır diye tahmin ediyorum ama 10-15 dakikadan fazla farketmeyecektir.

Üçüncü ve son olarak da soya sosunu kullanırken elinizin ayarına dikkat edin, zira soya sosu ciddi oranda tuz içeren bir sostur. Özel olarak tuzsuz üretilmiş versiyonlarından kullanmıyorsanız ve eliniz bol ise aşırı tuzlu bir sonuç elde edebilirsiniz, aman diyeyim.


Malzemeler (2-3 kişi için):


- 350-400 gr. soyulmuş karides (jumbo alıp istediğiniz büyüklükte parçalara bölebilirsiniz, ben öyle yaptım)
- 300 gr. ince ince doğranmış karışık sebze (havuç, pırasa, soğan, taze fasulye, bezelye, biber ve türevleri. 2 kibrit çöpü kalınlığında doğranmış olmaları idealdir, zamandan kazanmak için dondurulmuş gıda reyonlarında satılan hazır karışımlardan da alabilirsiniz)
- 3 diş sarımsak (ince ince doğranmış)
- Soya sosu
- Wasabi
- Zeytinyağı
- Tuz

Pirinç için:


- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- Tuz
- Zeytinyağı

Yapılışı:


Wokta kızdırdığınız 2 yemek kaşığı zeytinyağında karidesleri 1-2 dakika çevirip ayrı bir tabağa alın. Karideslerin tavada bıraktığı suyu döktükten sonra, tekrar 2 yemek kaşığı yağ ekleyin ve önce sarımsakları atıp birkaç defa çevirdikten sonra sebze karışımını ekleyin.

2 tutam tuz atıp 3-4 dakika kadar karıştırarak pişirdikten sonra üzerine soya sosu ve wasabiyi (dikkat! acı alarmı! yarım çay kaşığından fazlası tehlikeli olabilir.) ekleyin ve iyice karıştırıp 2-3 dakika daha pişirdikten sonra üzerine karidesleri ekleyin. 5 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra ateşten alın.

Pirincin yapılışı klasik pirinç pilavı gibi olacaktır, ben oran olarak 1/1,5 tercih ettim (her 1 bardak pirinç için 1,5 bardak su). Suyu kaynattıktan sonra önce 2 çay kaşığı tuz, daha sonra da pirinçleri ekleyin altını orta ateşte bırakıp suyunu çekene kadar bekleyin.

Ben nispeten bizim ağız tadımıza daha yakın olması için ateşten almaya yakın pirincin üzerine az bir miktar zeytinyağı gezdiriyorum, ancak yemeği chopstick ile yiyecekseniz pirincin mümkün olduğunca lapaya yakın halde kalması önemli, aksi takdirde kasede pirinç avlamak bayağı yorucu olabilir. =)

Afiyet olsun.

Fotoğraf:


26 Mart 2011

Domates soslu kaşarlı bruschetta.

Herkese merhaba. Saltimbocca tarifini nasıl yaparım düşünceleri içindeyken İtalyan mutfağı ile ilgili sohbet ettiğim bir arkadaşımın bana aperatif olarak yapmamı önerdiği bir tarifi bugün benden beklenmeyen bir hızla hayata geçirdim ve sizlere de sunayım dedim. Uzun süre mutfağa girmemek bana yaramış anlaşılan. =)

Bruschetta, İtalyan mutfağında neredeyse her yemek öncesinde sunulan, yapması çok kolay ve çok da lezzetli bir iştah açıcı. Gerçi iştah açıcı diyorum ama, ayarını güzel tutturursanız ana yemeğe yer kalmayabilir, dikkatli olun =). Sarımsağı da dikkatli kullanmakta fayda var, zira çiğ olacağı için aroması (dolayısıyla kokusu) bayağı yoğun olacaktır.

Bu tarifte malzemeleri 4 dilim tost ekmeği için vereceğim, malzemelerin oranını eklediğiniz dilim sayısına ve damak zevkinize göre siz belirleyebilirsiniz.

Malzemeler:
- 4 dilim tost ekmeği (veya sizin tercihinize kalmış bir ekmek türü)
- 4-5 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kaşar peyniri (uzun ince dilimlenmiş, ufalanmayan ve eriyebilen başka peynir türleri de olabilir)

Sos için malzemeler:
-3 tane orta boy domates (kabukları soyulup doğranmış, uğraşmak istemezseniz hazır doğranmış konserveler de olur)
- Kekik
- Fesleğen
- Pul biber (tercihen)
- Zeytinyağı

Yapılışı:


Sarımsakları soyup bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber krema kıvamına gelene kadar havanda iyice dövün. Daha sonra kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine sürüp üzerine de dilediğiniz sayıda peynir dilimi kapatın.

Bu sırada altını orta derecede yaktığınız tavada iki yemek kaşığı zeytinyağını ısıtıp üzerine doğranmış domatesleri, iki tatlı kaşığı kekiği, bir tatlı kaşığı fesleğeni ve bir tatlı kaşığı pul biberi ekleyin ve altını biraz daha açıp ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.

Domatesler suyunu çekip hafiften katı bir kıvama gelmeye başlayınca ocaktan alın ve ekmeklerin üzerine yayıp sıcak servis yapın. Süslemek için üzerine ufak bir tutam kuru nane serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Fotoğraf:



Not: Ekmeklerin kenarlarının yanık olmasının sebebi benim kenarlarını keserek tavada kızartıyor olmam. Tavada kızartmanın makinelere karşı avantajı ekmeğinizin ne kadar gevrek olmasını istiyorsanız ona göre kontrol edebiliyor olmanız. Makineden daha uzun sürse de tavsiye ederim. 

Bir de "Tarif 4 dilim içindi, fotoğrafta neden 3 dilim var peki?" diyecek arkadaşlar için cevabım: "Çünkü yapmamla fotoğrafı çekmem arasındaki sürede dayanamayıp birini lüplettim. =)"

24 Mart 2011

Saltimbocca alla Turco ve balsamik sirkeli mantar sote.

Elimde olmayan sebeplerle uzunca bir süredir pek birşey yapamadım, bu yüzden özür diliyorum. Bu kadar zamandır birşey yapamayınca birikmiş yemek yapma hevesimle bu sefer sizlere yapılması çok zor olmayan ve azıcık fantastik bir tarif sunayım dedim, ortaya bayağı değişik bir "yorum" çıktı. Umarım beğenirsiniz.

Saltimbocca aslında İtalyan mutfağına ait bir tarif, dana eti ve prosciutto adı verilen İtalyan domuz jambonu ile yapılıyor. Ben biraz daha yerli bir havası olsun diye (biraz da buralarda prosciutto bulunmadığı için tabii, hehe) çemensiz pastırma kullandım, sonuç da gayet güzel oldu. Yerli malzemeler sebebiyle orijinal tarifin adı "Saltimbocca alla Romana" iken ben bu tarifi "Saltimbocca alla Turco", yani Türk usulü saltimbocca diye adlandırmayı uygun gördüm.

Malzemeler (4 kişi için):
- 4 dilim dana bonfile (dilimler mümkünse ince olsun, eti inceltmek için dövdürebilirsiniz de ancak lifleri sıkışacağı için pişince biraz sertleşebilir)
- 4 dilim çemensiz pastırma
- Birkaç yaprak defne (veya adaçayı)
- Tuz
- Zeytinyağı

Mantar sote için:
- 350 gram doğranmış mantar
- 2-3 diş sarımsak (tuzla beraber dövülmüş veya ufak doğranmış)
- 3 yemek kaşığı balsamik sirke
- Tuz


Yapılışı:


Etleri düz bir yüzeye koyup üzerlerine 1-2 yaprak defne yerleştirin, ufak bir tutam tuz serpip (pastırma zaten tuzlu olduğu için tuzu mümkün olduğunca az koyun) onun üzerine de pastırma dilimini koyun. Ben ekstra aroma için defneyle beraber ufacık bir tutam fesleğen de ekledim, isteyenler onu da deneyebilir. Pişerken etle pastırmanın birbirinden ayılmaması için kürdanla birbirine tutturun.

Ocağın altını ortanın biraz üzerinde yakıp üzerine koyduğunuz tavada 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve etleri zeytinyağında kızartın. Özellikle pastırmanın olduğu tarafı biraz daha fazla pişirmenizde fayda var, zira etin o kısmı daha zor pişecektir ancak pastırmanın yanmaması için de dikkatli olmalısınız.


Etler piştikten sonra hemen bir kenara alın ve tavaya 1-2 yemek kaşığı daha zeytinyağı koyup üzerine sarımsakla mantarı ekleyin. 3-4 dakika orta ateşte pişirdikten sonra balsamik sirkeyi de ekleyin ve altını açıp sürekli karıştırarak sirkeyi iyice mantara yedirin. 7-8 dakika kadar da bu şekilde pişirdikten sonra ateşten alıp, et ile beraber servis yapın.

Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Eti ve pastırmayı pişirirken bir arada tutmak için kullandığınız kürdanları yemek piştikten sonra çıkarmayı unutmayın!


Yemeğin fotoğrafı:



NOT: Yemeğin farklı bir tarifinde değişik bir tat elde etmek için etlerin pişmesine yakın üzerlerine 1-2 yemek kaşığı limon suyu (veya tercihen şarap) eklendiği de söyleniyor. Ben limonu eklemek yerine sunumda garnitür olarak kullanmayı yeğledim, denemek isteyenler bana neticeyi iletirse sevinirim. Bir de orijinal tarifte adaçayı varken ben defne tercih ettim, siz adaçayı ile de yapabilirsiniz. =)



1 Mart 2011

İki tarif birden!

Dün dayanamayıp (kimbilir kaçıncı defa) yeniden izlediğim Pixar şaheseri Ratatouille, bu yazımda sizlere sunacağım tarifi de belirlemiş oldu. Filme adını da veren ve sayesinde popülerleşen, Fransa'nın Provence yöresinin sebze yemeği: Ratatouille.

Malzeme içeriği olarak bizim mutfağımızın türlüsüne çok benzeyen bu yemek, pişirme şekli sebebiyle pek çok tartışmaya sebebiyet vermiş. Kolay ve hızlı bir şekilde yapmak isteyenlere bütün malzemeleri soteleyip tek seferde aradan çıkarmaları önerilirken ünlü Amerikalı şef Julia Child'ın da aralarında bulunduğu bir kesim patlıcan ve kabağın ayrıca sotelenip, diğer malzemelerin sos haline getirildiği ve daha sonra bunların karıştırılıp hep beraber fırına verildiği daha "katmanlı" bir pişirme şeklini tavsiye ediyor.

Ben malesef fırınım olmadığı için "kolaya kaçarak" pişirmeyi tercih ettim, hatta sebzeleri teker teker sotelerken işimi biraz daha hızlandırmak için yine wok tavamı kullandım, ama siz ocağın farklı gözlerinde birden fazla tavayla da bunu yapabilirsiniz. Orijinal tarifte kabak olduğunu da ayrıca belirteyim, ben kabak bulamadığım için bu seferlik kullanmadım ve onun açığını mantarla kapattım.

Geleneksel olarak yanında kuskusla sunulan bu yemeği (yine) malzeme yetersizliğinden dolayı biraz Türk mutfağıyla birleştirdim ve yanında yağsız naneli ve fesleğenli bulgur ile beraber sunmaya karar verdim.

Malzemeler (3-4 kişi için) :


- 3 tane orta boy patlıcan (soyulup 2-3 mm. kalınlığında dilimler halinde doğranmış)
- 3 tane orta boy dolmalık yeşil biber (içleri temizlenip 2 cm. uzunluğunda şeritler halinde doğranmış)
- 3-4 tane havuç (dışı soyulup ince ince dilimlenmiş. normal havuç yerine bebek havuçlardan da kullanabilirsiniz, 100-150gr. civarında bir miktar yeterli olacaktır)
- 1 tane büyük soğan (küçük küçük doğranmış)
- 2 yemek kaşığı doğranmış mantar (marketlerde hazır olarak bulabilirsiniz)
- 6 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 4 tane domates (kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış)
- Fesleğen
- Kekik
- Defne
- Tuz
- Zeytinyağı

Bulgur yemeği için:


- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 bardak su
- Tuz
- Nane
- Fesleğen

Yapılışı:


Patlıcanları ve biberleri ayrı ayrı soteleyip bir kenara aldıktan sonra, havuçları, soğanı ve mantarı bir arada kavurup onları da bir kenara ayırın.

Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup altını ortadan biraz daha fazla açın, daha sonra soyulup çekirdekleri çıkarılmış domatesleri elinizle ezerek tencereye ekleyin. Bir iki defa karıştırdıktan sonra üzerine doğranmış sarımsakları ekleyin, üzerine her birinden 2şer cömert tutam da fesleğen, kekik ve defne atın. Yarım tatlı kaşığı da tuz ekledikten sonra karıştırmaya başlayın. Bütün malzemeler iyice karışıp hafiften kıvam almaya başlayınca tek tek sebzeleri ekleyip karıştırmaya devam edin.

Altını biraz kısıp kendi halinde pişmeye bırakın, arada bir iki defa karıştırıp pişip pişmediğini kontrol edin, suyunu iyice çekince ateşten alın.

Bulgur yemeğine gelince, yapması son derece basit. 3 bardak suyu ufak bir tencerede kaynatın, üzerine bulguru ekleyin. Cömert birer tutam nane, fesleğen ve tuz ekledikten sonra biraz karıştırıp ocağın altını kısın ve suyunu çekmeye bırakın. Eğer tercih ederseniz yağ ekleyebilirsiniz, ancak ben özellikle eklemedim zira ratatouille zaten yeterince yağlı bir yemek.

Afiyet olsun.

Görseller:



Bulgur yemeğini hazırlarken


İki yemek bir arada

24 Şubat 2011

Karalahana ve sarımsaklı tavuk.

İlk tarifim kendi icat ettiğim bir tane oldu. Food&Travel ve başka yemek kitaplarını karıştırırken karalahananın yemek yanına garnitür olarak kullanılmasıyla ilgili okuduklarım "Niye yemeğin ana malzemelerinden biri de olmasın ki?" sorusunu aklıma getirince denemeye karar verip başarılı sonuç elde ettim ve paylaşmak istedim.

Yemeğin iki ana malzemesi karalahana ve tavuk, bence güzel bir ikili oluyorlar, özellikle lahanayı iyi pişirirseniz. Yine de uyarmakta fayda görüyorum, karalahana iyot oranı yüksek bir sebze olduğu için dikkatli olmak lazım, çok sık tüketilmesi sağlık açısından pek iyi olmayabilir, özellikle guatr hastası insanlar için.

Not: Ben bütün malzemeleri wok tavasında pişirdim, ama normal tavada soteleyerek de yapabilirsiniz. Tarifi wokla yapılışına göre anlatacağım, normal tavada yaparken iki ayrı tava kullanmanız veya woktaki gibi bir malzemeyi kenara alıp diğerini tavaya atarak yapmanız da olabilecek ihtimaller. Wok tavası edinmek isteyenler Ikea'dan bulabilir, 10-12TL gibi bir fiyatı vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Malzemeler:

- 500 gr. tavuk (kemiksiz but veya göğüs, 1,5 cm. lik parçalar halinde doğranmış)
- Bir karalahananın yarısı, ince doğranmış
- Balsamik sirke
- 4 diş sarımsak (daha fazla da kullanabilirsiniz, tercihe bağlı)
- Tuz
- Yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı, yine tercihe bağlı olarak)
- Beyaz biber (isteğe göre)
- Kekik

Yapılışı:

İlk olarak ocağın altını orta derecede yakıp tavada 2 yemek kaşığı yağı iyice ısıttıktan sonra, tavukları tavaya alıp 2-3 dakika dışları beyazlaşıp yarı pişmiş kıvama gelene kadar kadar çevirin. Bu sırada isteğe göre tavukların üzerine 1-2 tutam beyaz biber serpebilirsiniz, tavuğa güzel ve güçlü fakat acı olmayan bir baharat tadı sinecektir, ancak çok fazla atarsanız tadını bozabilir, beyaz biber çok kuvvetli aroması olan bir baharattır. Daha sonra tavukları bir kenara alıp, tavaya 1-2 yemek kaşığı daha yağ ekledikten sonra, ince ince doğrayıp sarımsaklarla karıştırdığınız lahanayı tavaya alın, 4-5 dakika sürekli kaşıkla karıştırarak yumuşamasını bekleyin.

Lahananın rengi iyice koyulaşıp yumuşamaya başladığı zaman, üzerine 2-3 yemek kaşığı balsamik sirke ekledikten sonra 3 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin, lahananın rengi sirke sayesinde daha açık bir mora dönüşecektir.

Lahana sirkenin de etkisiyle iyice piştikten sonra üzerine tavukları ekleyip bir 8-10 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin, tavuklar lahananın suyuyla mor renk almaya başlayacaktır. Bu sırada üzerine 2 tutam tuz ve 2 tutam kekik ekleyip karıştırmaya devam edin. Renk koyulaştığı zaman tavuğu tadarak piştiğinden emin olun (ne olur ne olmaz =) ) ve tavayı ocaktan alın.

Not 2: Tuz için tercihiniz mümkünse deniz tuzu olsun, rafine tuzlar malesef çok da sağlıklı değil.


Ocaktan aldıktan hemen sonraki görüntüsü yukarıdaki gibi kendisinin, görüntü çok hoş değil gibi duruyor olabilir, onun için kusuruma bakmayın, sunmak için bir hazırlık yapamadım, bir dahakine umuyorum. =)


Umarım beğenirsiniz, afiyet olsun.

4 Şubat 2011

Yapım aşamasında!!!

Sitenin yapım aşaması ve ertesi sebebiyle biraz geç yayına başlayacağım için özür dilerim.

Cook'd çok yakında sizlerle!