Malzeme içeriği olarak bizim mutfağımızın türlüsüne çok benzeyen bu yemek, pişirme şekli sebebiyle pek çok tartışmaya sebebiyet vermiş. Kolay ve hızlı bir şekilde yapmak isteyenlere bütün malzemeleri soteleyip tek seferde aradan çıkarmaları önerilirken ünlü Amerikalı şef Julia Child'ın da aralarında bulunduğu bir kesim patlıcan ve kabağın ayrıca sotelenip, diğer malzemelerin sos haline getirildiği ve daha sonra bunların karıştırılıp hep beraber fırına verildiği daha "katmanlı" bir pişirme şeklini tavsiye ediyor.
Ben malesef fırınım olmadığı için "kolaya kaçarak" pişirmeyi tercih ettim, hatta sebzeleri teker teker sotelerken işimi biraz daha hızlandırmak için yine wok tavamı kullandım, ama siz ocağın farklı gözlerinde birden fazla tavayla da bunu yapabilirsiniz. Orijinal tarifte kabak olduğunu da ayrıca belirteyim, ben kabak bulamadığım için bu seferlik kullanmadım ve onun açığını mantarla kapattım.
Geleneksel olarak yanında kuskusla sunulan bu yemeği (yine) malzeme yetersizliğinden dolayı biraz Türk mutfağıyla birleştirdim ve yanında yağsız naneli ve fesleğenli bulgur ile beraber sunmaya karar verdim.
Malzemeler (3-4 kişi için) :
- 3 tane orta boy patlıcan (soyulup 2-3 mm. kalınlığında dilimler halinde doğranmış)
- 3 tane orta boy dolmalık yeşil biber (içleri temizlenip 2 cm. uzunluğunda şeritler halinde doğranmış)
- 3-4 tane havuç (dışı soyulup ince ince dilimlenmiş. normal havuç yerine bebek havuçlardan da kullanabilirsiniz, 100-150gr. civarında bir miktar yeterli olacaktır)
- 1 tane büyük soğan (küçük küçük doğranmış)
- 2 yemek kaşığı doğranmış mantar (marketlerde hazır olarak bulabilirsiniz)
- 6 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 4 tane domates (kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış)
- Fesleğen
- Kekik
- Defne
- Tuz
- Zeytinyağı
Bulgur yemeği için:
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 bardak su
- Tuz
- Nane
- Fesleğen
Yapılışı:
Patlıcanları ve biberleri ayrı ayrı soteleyip bir kenara aldıktan sonra, havuçları, soğanı ve mantarı bir arada kavurup onları da bir kenara ayırın.
Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup altını ortadan biraz daha fazla açın, daha sonra soyulup çekirdekleri çıkarılmış domatesleri elinizle ezerek tencereye ekleyin. Bir iki defa karıştırdıktan sonra üzerine doğranmış sarımsakları ekleyin, üzerine her birinden 2şer cömert tutam da fesleğen, kekik ve defne atın. Yarım tatlı kaşığı da tuz ekledikten sonra karıştırmaya başlayın. Bütün malzemeler iyice karışıp hafiften kıvam almaya başlayınca tek tek sebzeleri ekleyip karıştırmaya devam edin.
Altını biraz kısıp kendi halinde pişmeye bırakın, arada bir iki defa karıştırıp pişip pişmediğini kontrol edin, suyunu iyice çekince ateşten alın.
Bulgur yemeğine gelince, yapması son derece basit. 3 bardak suyu ufak bir tencerede kaynatın, üzerine bulguru ekleyin. Cömert birer tutam nane, fesleğen ve tuz ekledikten sonra biraz karıştırıp ocağın altını kısın ve suyunu çekmeye bırakın. Eğer tercih ederseniz yağ ekleyebilirsiniz, ancak ben özellikle eklemedim zira ratatouille zaten yeterince yağlı bir yemek.
Afiyet olsun.
Görseller:
Bulgur yemeğini hazırlarken
İki yemek bir arada
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder