Saltimbocca aslında İtalyan mutfağına ait bir tarif, dana eti ve prosciutto adı verilen İtalyan domuz jambonu ile yapılıyor. Ben biraz daha yerli bir havası olsun diye (biraz da buralarda prosciutto bulunmadığı için tabii, hehe) çemensiz pastırma kullandım, sonuç da gayet güzel oldu. Yerli malzemeler sebebiyle orijinal tarifin adı "Saltimbocca alla Romana" iken ben bu tarifi "Saltimbocca alla Turco", yani Türk usulü saltimbocca diye adlandırmayı uygun gördüm.
Malzemeler (4 kişi için):
- 4 dilim dana bonfile (dilimler mümkünse ince olsun, eti inceltmek için dövdürebilirsiniz de ancak lifleri sıkışacağı için pişince biraz sertleşebilir)
- 4 dilim çemensiz pastırma
- Birkaç yaprak defne (veya adaçayı)
- Tuz
- Zeytinyağı
Mantar sote için:
- 350 gram doğranmış mantar
- 2-3 diş sarımsak (tuzla beraber dövülmüş veya ufak doğranmış)
- 3 yemek kaşığı balsamik sirke
- Tuz
Yapılışı:
Etleri düz bir yüzeye koyup üzerlerine 1-2 yaprak defne yerleştirin, ufak bir tutam tuz serpip (pastırma zaten tuzlu olduğu için tuzu mümkün olduğunca az koyun) onun üzerine de pastırma dilimini koyun. Ben ekstra aroma için defneyle beraber ufacık bir tutam fesleğen de ekledim, isteyenler onu da deneyebilir. Pişerken etle pastırmanın birbirinden ayılmaması için kürdanla birbirine tutturun.
Ocağın altını ortanın biraz üzerinde yakıp üzerine koyduğunuz tavada 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve etleri zeytinyağında kızartın. Özellikle pastırmanın olduğu tarafı biraz daha fazla pişirmenizde fayda var, zira etin o kısmı daha zor pişecektir ancak pastırmanın yanmaması için de dikkatli olmalısınız.
Etler piştikten sonra hemen bir kenara alın ve tavaya 1-2 yemek kaşığı daha zeytinyağı koyup üzerine sarımsakla mantarı ekleyin. 3-4 dakika orta ateşte pişirdikten sonra balsamik sirkeyi de ekleyin ve altını açıp sürekli karıştırarak sirkeyi iyice mantara yedirin. 7-8 dakika kadar da bu şekilde pişirdikten sonra ateşten alıp, et ile beraber servis yapın.
Afiyet olsun.
ÖNEMLİ NOT: Eti ve pastırmayı pişirirken bir arada tutmak için kullandığınız kürdanları yemek piştikten sonra çıkarmayı unutmayın!
Yemeğin fotoğrafı:
NOT: Yemeğin farklı bir tarifinde değişik bir tat elde etmek için etlerin pişmesine yakın üzerlerine 1-2 yemek kaşığı limon suyu (veya tercihen şarap) eklendiği de söyleniyor. Ben limonu eklemek yerine sunumda garnitür olarak kullanmayı yeğledim, denemek isteyenler bana neticeyi iletirse sevinirim. Bir de orijinal tarifte adaçayı varken ben defne tercih ettim, siz adaçayı ile de yapabilirsiniz. =)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder