26 Mart 2011

Domates soslu kaşarlı bruschetta.

Herkese merhaba. Saltimbocca tarifini nasıl yaparım düşünceleri içindeyken İtalyan mutfağı ile ilgili sohbet ettiğim bir arkadaşımın bana aperatif olarak yapmamı önerdiği bir tarifi bugün benden beklenmeyen bir hızla hayata geçirdim ve sizlere de sunayım dedim. Uzun süre mutfağa girmemek bana yaramış anlaşılan. =)

Bruschetta, İtalyan mutfağında neredeyse her yemek öncesinde sunulan, yapması çok kolay ve çok da lezzetli bir iştah açıcı. Gerçi iştah açıcı diyorum ama, ayarını güzel tutturursanız ana yemeğe yer kalmayabilir, dikkatli olun =). Sarımsağı da dikkatli kullanmakta fayda var, zira çiğ olacağı için aroması (dolayısıyla kokusu) bayağı yoğun olacaktır.

Bu tarifte malzemeleri 4 dilim tost ekmeği için vereceğim, malzemelerin oranını eklediğiniz dilim sayısına ve damak zevkinize göre siz belirleyebilirsiniz.

Malzemeler:
- 4 dilim tost ekmeği (veya sizin tercihinize kalmış bir ekmek türü)
- 4-5 diş sarımsak
- Zeytinyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kaşar peyniri (uzun ince dilimlenmiş, ufalanmayan ve eriyebilen başka peynir türleri de olabilir)

Sos için malzemeler:
-3 tane orta boy domates (kabukları soyulup doğranmış, uğraşmak istemezseniz hazır doğranmış konserveler de olur)
- Kekik
- Fesleğen
- Pul biber (tercihen)
- Zeytinyağı

Yapılışı:


Sarımsakları soyup bir çay kaşığı tuz ve bir yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber krema kıvamına gelene kadar havanda iyice dövün. Daha sonra kızarttığınız ekmek dilimlerinin üzerine sürüp üzerine de dilediğiniz sayıda peynir dilimi kapatın.

Bu sırada altını orta derecede yaktığınız tavada iki yemek kaşığı zeytinyağını ısıtıp üzerine doğranmış domatesleri, iki tatlı kaşığı kekiği, bir tatlı kaşığı fesleğeni ve bir tatlı kaşığı pul biberi ekleyin ve altını biraz daha açıp ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.

Domatesler suyunu çekip hafiften katı bir kıvama gelmeye başlayınca ocaktan alın ve ekmeklerin üzerine yayıp sıcak servis yapın. Süslemek için üzerine ufak bir tutam kuru nane serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.


Fotoğraf:



Not: Ekmeklerin kenarlarının yanık olmasının sebebi benim kenarlarını keserek tavada kızartıyor olmam. Tavada kızartmanın makinelere karşı avantajı ekmeğinizin ne kadar gevrek olmasını istiyorsanız ona göre kontrol edebiliyor olmanız. Makineden daha uzun sürse de tavsiye ederim. 

Bir de "Tarif 4 dilim içindi, fotoğrafta neden 3 dilim var peki?" diyecek arkadaşlar için cevabım: "Çünkü yapmamla fotoğrafı çekmem arasındaki sürede dayanamayıp birini lüplettim. =)"

24 Mart 2011

Saltimbocca alla Turco ve balsamik sirkeli mantar sote.

Elimde olmayan sebeplerle uzunca bir süredir pek birşey yapamadım, bu yüzden özür diliyorum. Bu kadar zamandır birşey yapamayınca birikmiş yemek yapma hevesimle bu sefer sizlere yapılması çok zor olmayan ve azıcık fantastik bir tarif sunayım dedim, ortaya bayağı değişik bir "yorum" çıktı. Umarım beğenirsiniz.

Saltimbocca aslında İtalyan mutfağına ait bir tarif, dana eti ve prosciutto adı verilen İtalyan domuz jambonu ile yapılıyor. Ben biraz daha yerli bir havası olsun diye (biraz da buralarda prosciutto bulunmadığı için tabii, hehe) çemensiz pastırma kullandım, sonuç da gayet güzel oldu. Yerli malzemeler sebebiyle orijinal tarifin adı "Saltimbocca alla Romana" iken ben bu tarifi "Saltimbocca alla Turco", yani Türk usulü saltimbocca diye adlandırmayı uygun gördüm.

Malzemeler (4 kişi için):
- 4 dilim dana bonfile (dilimler mümkünse ince olsun, eti inceltmek için dövdürebilirsiniz de ancak lifleri sıkışacağı için pişince biraz sertleşebilir)
- 4 dilim çemensiz pastırma
- Birkaç yaprak defne (veya adaçayı)
- Tuz
- Zeytinyağı

Mantar sote için:
- 350 gram doğranmış mantar
- 2-3 diş sarımsak (tuzla beraber dövülmüş veya ufak doğranmış)
- 3 yemek kaşığı balsamik sirke
- Tuz


Yapılışı:


Etleri düz bir yüzeye koyup üzerlerine 1-2 yaprak defne yerleştirin, ufak bir tutam tuz serpip (pastırma zaten tuzlu olduğu için tuzu mümkün olduğunca az koyun) onun üzerine de pastırma dilimini koyun. Ben ekstra aroma için defneyle beraber ufacık bir tutam fesleğen de ekledim, isteyenler onu da deneyebilir. Pişerken etle pastırmanın birbirinden ayılmaması için kürdanla birbirine tutturun.

Ocağın altını ortanın biraz üzerinde yakıp üzerine koyduğunuz tavada 2-3 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırın ve etleri zeytinyağında kızartın. Özellikle pastırmanın olduğu tarafı biraz daha fazla pişirmenizde fayda var, zira etin o kısmı daha zor pişecektir ancak pastırmanın yanmaması için de dikkatli olmalısınız.


Etler piştikten sonra hemen bir kenara alın ve tavaya 1-2 yemek kaşığı daha zeytinyağı koyup üzerine sarımsakla mantarı ekleyin. 3-4 dakika orta ateşte pişirdikten sonra balsamik sirkeyi de ekleyin ve altını açıp sürekli karıştırarak sirkeyi iyice mantara yedirin. 7-8 dakika kadar da bu şekilde pişirdikten sonra ateşten alıp, et ile beraber servis yapın.

Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT: Eti ve pastırmayı pişirirken bir arada tutmak için kullandığınız kürdanları yemek piştikten sonra çıkarmayı unutmayın!


Yemeğin fotoğrafı:



NOT: Yemeğin farklı bir tarifinde değişik bir tat elde etmek için etlerin pişmesine yakın üzerlerine 1-2 yemek kaşığı limon suyu (veya tercihen şarap) eklendiği de söyleniyor. Ben limonu eklemek yerine sunumda garnitür olarak kullanmayı yeğledim, denemek isteyenler bana neticeyi iletirse sevinirim. Bir de orijinal tarifte adaçayı varken ben defne tercih ettim, siz adaçayı ile de yapabilirsiniz. =)



1 Mart 2011

İki tarif birden!

Dün dayanamayıp (kimbilir kaçıncı defa) yeniden izlediğim Pixar şaheseri Ratatouille, bu yazımda sizlere sunacağım tarifi de belirlemiş oldu. Filme adını da veren ve sayesinde popülerleşen, Fransa'nın Provence yöresinin sebze yemeği: Ratatouille.

Malzeme içeriği olarak bizim mutfağımızın türlüsüne çok benzeyen bu yemek, pişirme şekli sebebiyle pek çok tartışmaya sebebiyet vermiş. Kolay ve hızlı bir şekilde yapmak isteyenlere bütün malzemeleri soteleyip tek seferde aradan çıkarmaları önerilirken ünlü Amerikalı şef Julia Child'ın da aralarında bulunduğu bir kesim patlıcan ve kabağın ayrıca sotelenip, diğer malzemelerin sos haline getirildiği ve daha sonra bunların karıştırılıp hep beraber fırına verildiği daha "katmanlı" bir pişirme şeklini tavsiye ediyor.

Ben malesef fırınım olmadığı için "kolaya kaçarak" pişirmeyi tercih ettim, hatta sebzeleri teker teker sotelerken işimi biraz daha hızlandırmak için yine wok tavamı kullandım, ama siz ocağın farklı gözlerinde birden fazla tavayla da bunu yapabilirsiniz. Orijinal tarifte kabak olduğunu da ayrıca belirteyim, ben kabak bulamadığım için bu seferlik kullanmadım ve onun açığını mantarla kapattım.

Geleneksel olarak yanında kuskusla sunulan bu yemeği (yine) malzeme yetersizliğinden dolayı biraz Türk mutfağıyla birleştirdim ve yanında yağsız naneli ve fesleğenli bulgur ile beraber sunmaya karar verdim.

Malzemeler (3-4 kişi için) :


- 3 tane orta boy patlıcan (soyulup 2-3 mm. kalınlığında dilimler halinde doğranmış)
- 3 tane orta boy dolmalık yeşil biber (içleri temizlenip 2 cm. uzunluğunda şeritler halinde doğranmış)
- 3-4 tane havuç (dışı soyulup ince ince dilimlenmiş. normal havuç yerine bebek havuçlardan da kullanabilirsiniz, 100-150gr. civarında bir miktar yeterli olacaktır)
- 1 tane büyük soğan (küçük küçük doğranmış)
- 2 yemek kaşığı doğranmış mantar (marketlerde hazır olarak bulabilirsiniz)
- 6 diş sarımsak (ince doğranmış)
- 4 tane domates (kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış)
- Fesleğen
- Kekik
- Defne
- Tuz
- Zeytinyağı

Bulgur yemeği için:


- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 bardak su
- Tuz
- Nane
- Fesleğen

Yapılışı:


Patlıcanları ve biberleri ayrı ayrı soteleyip bir kenara aldıktan sonra, havuçları, soğanı ve mantarı bir arada kavurup onları da bir kenara ayırın.

Bir tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı koyup altını ortadan biraz daha fazla açın, daha sonra soyulup çekirdekleri çıkarılmış domatesleri elinizle ezerek tencereye ekleyin. Bir iki defa karıştırdıktan sonra üzerine doğranmış sarımsakları ekleyin, üzerine her birinden 2şer cömert tutam da fesleğen, kekik ve defne atın. Yarım tatlı kaşığı da tuz ekledikten sonra karıştırmaya başlayın. Bütün malzemeler iyice karışıp hafiften kıvam almaya başlayınca tek tek sebzeleri ekleyip karıştırmaya devam edin.

Altını biraz kısıp kendi halinde pişmeye bırakın, arada bir iki defa karıştırıp pişip pişmediğini kontrol edin, suyunu iyice çekince ateşten alın.

Bulgur yemeğine gelince, yapması son derece basit. 3 bardak suyu ufak bir tencerede kaynatın, üzerine bulguru ekleyin. Cömert birer tutam nane, fesleğen ve tuz ekledikten sonra biraz karıştırıp ocağın altını kısın ve suyunu çekmeye bırakın. Eğer tercih ederseniz yağ ekleyebilirsiniz, ancak ben özellikle eklemedim zira ratatouille zaten yeterince yağlı bir yemek.

Afiyet olsun.

Görseller:



Bulgur yemeğini hazırlarken


İki yemek bir arada